Το 1962, στην κωμική σειρά Candid Camera, οι παραγωγοί είχαν την ιδέα να τεστάρουν το κοινωνικό πείραμα του Αsch σχετικά με την δύναμη της κοινωνικής προσαρμογής. Σ’ ένα ασανσέρ επιβιβάστηκε ένας άνθρωπος κάνοντας το κανονικό: στάθηκε κοιτάζοντας την πόρτα. Τον ακολούθησαν τρεις ηθοποιοί της σειράς, οι οποίοι μπαίνοντας μέσα, στάθηκαν μπροστά του, αλλά με την πλάτη τους προς στην πόρτα. Κρυμμένες κάμερες αποτύπωναν το άγχος του ανθρώπου που χρειαζόταν να κοιτάει τους άλλους τρεις κατάματα. Να γυρίσει ή να μην γυρίσει; Ιδού το ερώτημα.
Όταν μετά από μια στάση σε όροφο, ένας τέταρτος ηθοποιός μπαίνει στο ασανσέρ, στεκόμενος κι αυτός με την πλάτη του προς την πόρτα, ο φόβος ότι πάνε κόντρα στο “κανονικό” είναι πλέον δυσβάσταχτος και όλοι οι ανυποψίαστοι άνθρωποι αρχίζουν να στρέφουν διστακτικά την πλάτη τους προς την πόρτα.
Σ’ ένα επεισόδιο των Simpsons, o Bart παραπονιόταν ότι δεν υπάρχει χώρος στο κεφάλι του για νέες σκέψεις. Και αν το σκεφτούμε, ίσως να ισχύει και για εμάς. Από την πρώτη μας ανάσα μέχρι και την τελευταία, η ανάγκη μας να προσαρμοστούμε, να ταιριάξουμε, να ανήκουμε είναι τόσο μεγάλη που όλα όσα ακούμε από την οικογένεια, την κοινωνία, τα social media κλπ τείνουμε να τα υιοθετούμε, χωρίς να αφήνουμε ελεύθερο χώρο στο μυαλό μας για κάποια άλλη σκέψη, ιδέα ή προσέγγιση.
Αν και πολλές φορές θέλουμε να κάνουμε κάτι άλλο, όπως οι ανυποψίαστοι άνθρωποι στο ασανσέρ, ο φόβος του να υποστηρίξουμε κάτι διαφορετικό είναι τόσο μεγάλος, που προτιμούμε να αγνοήσουμε την εσωτερική μας φωνή και να γυρίσουμε και εμείς την πλάτη μας προς την πόρτα.
Στα κοινωνικά πειράματα του Asch, τα συμπεράσματα ήταν ξεκάθαρα. Η φυσική μας τάση είναι η προσαρμογή. Οι άνθρωποι όχι μόνο τείνουν να συμμορφώνονται στην πλειονότητα, αλλά φτάνουν μέχρι το σημείο να απορρίπτουν συνειδητά δεδομένα και αποδείξεις για χάρη της προσαρμογής.
Η προσαρμογή στην κοινωνία εξασφαλίζει το ανήκειν, και το ανήκειν αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης. Τα αρχέγονα ένστικτα πάντα θα κυριαρχούν, μέχρι κάποιος να σπάσει το μοτίβο και να δώσει μια άλλη κατεύθυνση. Υπάρχουν άνθρωποι που το έχουν καταφέρει και άρα είναι εφικτό.
Στην εκπαίδευση Breathwork υπάρχει μια μέρα που ρωτάμε τους συμμετέχοντες: Ποια ήταν η τελευταία φορά που είχαν μια καινούργια σκέψη. Όχι μια σκέψη, συμπεριφορά, προσέγγιση αναμάσιμα κάποιας που τους δοθηκε, που άκουσαν ή που διάβασαν, αλλά τι ποσοστό των σκέψεων, λέξεων και πράξεων είναι τελείως δικές τους, ερχόμενες μόνο από την δική τους εσωτερική γνώση, κατανόηση, φώτιση, διαίσθηση κλπ.
Το “κανονικό” είναι υπερεκτιμημένο και στην ουσία ορίζει την επίσημη εκδοχή της προσαρμογής. Δεν θα μπορέσει ποτέ να υπάρξει πραγματική ελευθερία όσο βάζουμε τον φόβο της συμμόρφωσης πάνω από την σοφία της προσωπικής μας γνώσης και της εσωτερικής μας πυξίδας.
Αυτός ο φόβος είναι μια βαθιά σωματική ανάμνηση, στην οποία πρόσβαση δεν μπορούμε να έχουμε μόνο με την λογική.
Αντί να συμμορφωθούμε με τον κόσμο, μπορούμε να μεταμορφωθούμε ανανεώνοντας το περιεχόμενο του μυαλού μας και επιλέγοντας να πάμε πέρα από την σωματική ανάμνηση του φόβου.
Πως; Σίγουρα υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Εμείς ξέρουμε έναν, την χρήση της αναπνοής.
#breathwork #breathwork training #authenticity #εκπαίδευση breathwork #αυθεντικότητα #συμμόρφωση #ελευθερία #προσαρμογή #σωματική ανάμνηση #rebirthing
Υπάρχει ένας τόπος πέρα από αυτόν που βρίσκονται οι πολλοί, αν θα σε ενδιέφερε να τον διερευνήσεις
~ επικοινώνησε μαζί μας για μία ατομική συνεδρία Breathwork
~ έλα σε μία από τις ερχόμενες ανοιχτές συναντήσεις Breathwork
~ βούτα στα βαθιά, δηλώνοντας συμμετοχή στην εκπαίδευση Breathwork – Επίπεδο Ι που ξεκινά στην Αθήνα τον Απρίλιο και είναι ανοιχτή σε όλους.