Breathwork τι είναι…

Ο τρόπος που ζούμε αποτυπώνεται στον τρόπο που αναπνέουμε.

To Breathwork είναι μια σωματική προσέγγιση που χρησιμοποιεί την Συνειδητή Συνδεδεμένη Αναπνοή σε συνδυασμό με πολλές άλλες αναπνευστικές τεχνικές με στόχο να συμβάλλει:

 • στην επανασύνδεση μας με τις αισθήσεις και τα συναισθήματά μας
 • στην διερεύνηση περιοριστικών πεποιθήσεων
 • στην εναρμόνιση μεταξύ σώματος, μυαλού και πνεύματος
 • στην ασφαλή διαχείριση ή απελευθέρωση των τραυμάτων που φέρουμε και των συμπτωμάτων που απορρέουν αυτά, πχ εξαρτήσεις, κρίσεις πανικού ή οργής, κατάθλιψη, φοβίες, άσθμα, αϋπνία κλπ.

Μία αναπνοή, αυτή η απλή φαινομενικά πράξη, εμπεριέχει και συμπυκνώνει όλη την σοφία της ανθρώπινης φύσης. Κάθε μέρα παίρνουμε περίπου 25.000 αναπνοές και κάθε αναπνοή μας διαπνέεται από τον ίδιο μηχανισμό.

Η εισπνοή, η διαδικασία εισροής του αέρα, της ζωοδόχου ενέργειας μέσα μας, είναι ενεργητική, απαιτεί πρόθεση και ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (μάχη, φυγή), προκαλώντας μια ελαφριά εγρήγορση. Στην εκπνοή παρατηρείται το αντίθετο με μία τεράστια διαφορά. Η εκπνοή, η διαδικασία αποβολής των τοξινών και της έντασης, είναι παθητική, ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (ξεκούραση, απόλαυση, πέψη) και απαιτεί το αντίθετο: να μην καταβάλουμε καμία προσπάθεια, να αφεθούμε τελείως.

Αυτή η σοφία του αναπνευστικού συστήματος αντανακλά τη διαρκή προσπάθεια του ανθρώπινου σώματος για ομοιόσταση, για ισορροπία, αναγνωρίζοντας και τις δύο συνθήκες – εγρήγορση και χαλάρωση- ως απαραίτητες για την επιβίωση και την ανάπτυξη του. Ταυτόχρονα, λειτουργεί ως μεταφορά για την ταλάντευση του ανθρώπου ανάμεσα στην εγρήγορση, την δημιουργία, την επίτευξη, την επιβίωση από τη μία, και από την άλλη στην χαλάρωση, στην ύπαρξη, στην ευχαρίστηση, στην ίαση, στην ανασυγκρότηση.

Από την πρώτη μας αναπνοή ως την τελευταία, εξισορροπούμε μεταξύ του “κάνω” και του “είμαι”, μεταξύ του “φέρνω στη ζωή το απαραίτητο, δημιουργώ το καινούργιο” και του “απολαμβάνω, ηρεμώ, αφήνω πίσω ό,τι δεν με εξυπηρετεί πια”.

Γιατί το Breathwork;

Με όχημα την αναπνοή, ένα εργαλείο προσβάσιμο σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, οικονομικής ή φυσικής κατάστασης και γεωγραφικής θέσης, καθεμία και καθένας από εμάς έχει τη δυνατότητα, ανά πάσα στιγμή, με πολύ απλές πρακτικές να αλλάξει τη συναισθηματική, νοητική και φυσική του κατάσταση. 

Γιατι το Breathwork είναι ένα εργαλείο προσωπικής ενδυνάμωσης και απελευθέρωσης.

Πως λειτουργεί;

Στρέφοντας στιγμιαία την προσοχή μας προς την αναπνοή μας, ξεκινάμε αυτόματα το ταξίδι προς τα μέσα. Αισθανόμενοι αν η αναπνοή μας είναι ρηχή ή γρήγορη ή κοφτή, αν μπορεί να κινηθεί άνετα από την κοιλιά έως το στέρνο μας ή αν δεν μπορεί “να κατέβει”, αντιλαμβανόμαστε σε τι κατάσταση βρίσκεται το σώμα μας και ποια άσκηση αναπνοών θα μας υποστηρίξει σε αυτό που έχουμε ανάγκη, πχ χαλάρωση, συγκέντρωση, εκτόνωση, εγρήγορση.

Αφήστε την δύναμη της αναπνοής να σας συνεπάρει…

ο πιο συναρπαστικός, φυσικός και ασφαλής τρόπος διερεύνησης της ανθρώπινης φύσης.


Τα ωφέλη του Breathwork…

 1. Ενδυνάμωση

  Όλοι οι άνθρωποι μπορούν οπουδήποτε και αν βρίσκονται, ανά πάσα στιγμή να τροποποιήσουν την αναπνοή τους και να αλλάξουν άμεσα τον τρόπο που αισθάνονται.

 2. Επίγνωση

  Η αναπνοή δεν προσφέρει μόνο τη δυνατότητα στιγμιαίας επίγνωσης μέσα στην καθημερινότητα, αλλά και τη δυνατότητα επίγνωσης, διαχείρισης και απελευθέρωσης πολλών μοτίβων συμπεριφοράς και σκέψης που φέρουμε κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας, ως αποτέλεσμα τραυματικών εμπειριών.

 3. Ελευθερία

  Η συνειδητή αναπνοή΄είναι ο πιο φυσικός τρόπος ασφαλούς προσέγγισης, διαχείρισης και απελευθέρωσης του τραύματος, και των συμπτωμάτων που αυτό έχει σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο, πχ εξαρτήσεις, κρίσεις πανικού ή οργής, κατάθλιψη, φοβίες, αϋπνία κλπ.

 4. Σύνδεση

  Το Breathwork είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ακούσουμε και να συνδεθούμε με ό,τι συμβαίνει στο σώμα μας και να κατανοήσουμε βαθύτερα την αλληλεπίδραση σκέψης – συναισθήματος – σωματικής αντίδρασης.

 5. Εξισορρόπηση

  Μέσα στις συνεδρίες Breathwork εξοικειωνόμαστε με “άβολα” συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φόβος, η λύπη, η ενοχή, μαθαίνουμε να πλοηγούμαστε μέσα τους, να τα εκφράζουμε γόνιμα και να πηγαίνουμε πέρα από αυτά. Πολύ συχνά το τέλος μιας συνεδρίας μας βρίσκει σε μια κατάσταση βαθιάς εσωτερικής γαλήνης, πνευματικής διαύγειας, δημιουργικότητας, ευγνωμοσύνης και ενότητας.

 6. Ευεξία

  Όταν τα κύτταρά μας οξυγονώνονται ικανοποιητικά, οι τοξίνες στο σώμα μειώνονται, η λειτουργία όλων των οργάνων βελτιώνεται αισθητά και τα τα επίπεδα φυσικής ενέργειας και διάθεσης αυξάνονται σημαντικά.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος

Η απρόσκοπτη και γεμάτη αναπνοή καθαρίζει τις αεροφόρους οδούς, δυναμώνει τους πνεύμονες, αυξάνει τη ροή αίματος σε όλα τα ζωτικά όργανα, αποβάλει τις τοξίνες και βέβαια μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης (η ορμόνη του στρες). Αν και η κορτιζόλη είναι απαραίτητη για την προστασία του οργανισμού, τα παρατεταμένα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης (το παρατεταμένο στρες) συνδέονται με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, ορμονικές διαταραχές, αϋπνία, προβλήματα πέψης, εξάντληση κλπ. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συνειδητή αναπνοή είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην καθημερινή διαχείριση του στρες και στην αυτορρύθμιση του αυτόνομου νευρικού συστήματος.


  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  Eάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε θέμα συναισθηματικής, σωματικής ή νοητικής φύσης και θα επιθυμούσατε να το διερευνήσετε μέσω της τεχνικής breathwork, επικοινωνήστε μαζί μας.