Γιατί τόση έμφαση στις αισθήσεις;

Όταν ένα παιδί δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό τ@ παλεύοντας ή φεύγοντας από μία σκηνή αντικειμενικά απειλητική ή που το ίδιο κρίνει ως απειλητική – και ως εκ τούτου κατακλυσμική για το νευρικό του σύστημα – μία λύση είναι να παγώσει και να καταφύγει στην φαντασία του. Με αυτήν την τακτική έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί σωματικά να απομακρυνθεί από την “απειλητική” συνθήκη.

Όταν όμως για έναν ενήλικα, αυτή η τεχνική καθιερώνεται ως τεχνική διαχείρισης των δύσκολων καταστάσεων, το τίμημα είναι αρκετό υψηλό. Φανταζόμεν@ ότι μια κατάσταση δεν υπάρχει ή ότι στην θέση της διαδραματίζεται μια άλλη, δεν δίνουμε χώρο στον μηχανισμό αντίδρασης στον φόβο να κάνει τον κύκλο του και να εκτονωθεί. Αντιθέτως, αποσυνδεόμαστε από τις σωματικές μας αισθήσεις και τα επίπεδα επίγνωσης μειώνονται. Σταδιακά, η δυνατότητα μια βαθύτερης, πλήρους αίσθησης του εαυτού μας χάνεται – και μαζί της χάνεται και η αίσθηση της χαράς, της απόλαυσης, της ελευθερίας.

Πολλοί άνθρωποι που έρχονται στις εκπαιδεύσεις ή στις ατομικές συνεδρίες δυσκολεύονται είτε να αναγνωρίσουν τις αισθήσεις τους είτε να εξοικειωθούν με αυτές. Συχνά, μπορεί να συγχέουν την αίσθηση με το συναίσθημα και την σκέψη.

Η αναπνοή είναι ένας φυσικός και φιλικός τρόπος για να μπορέσουμε να επανασυνδεθούμε με τις αισθήσεις μας. Είναι, όμως, μια διαδικασία που δεν μπορεί να κάνει κάποιος άλλος για εμάς. Δεν είναι σαν το αμάξι μας που το αφήνουμε στο συνεργείο και το παίρνουμε έτοιμο. Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια αληθινή σύνδεση με τον εαυτό μας και το σώμα μας, το νευρικό μας σύστημα χρειάζεται να ωριμάσει. Να μπορεί να αναγνωρίσει τις αισθήσεις για αυτό που είναι – πληροφορίες από το εσωτερικό/εξωτερικό περιβάλλον – και να τις αφήνει να κάνουνε τον κύκλο τους και να εκτονώνονται.

#breathwork #nervoussystemregulation #sensations #introception

Αν θέλετε να αποκτήσετε μια διαφορετική, πιο πλήρη σύνδεση με την ολότητά σας, να συμφιλιωθείτε πλήρως με το σώμα σας

~ ελάτε να αναπνεύσουμε παρέα σε μια ατομική συνεδρία

~ κλείστε τη θέση σας μία από τις ανοιχτές συναντήσεις που ξεκινούν τον φθινόπωρο. Τι από τώρα; Ναι, οι θέσεις είναι περιορισμένες….

~ βουτήξτε στα βαθιά, συμμετέχοντας σε μία από τις ερχόμενες εκπαιδεύσεις Breathwork σε Χανιά, Θεσσαλονίκη και Αθήνα https://breathwork.gr/ekpedeusi/pure-awareness-epipedo-1/

Share this post