Ως προς την διάγνωση του Parkinson, τα αναπνευστικά συμπτώματα εμφανίζονται χρόνια πριν τα κινητικά.

«H σχέση μεταξύ της ασθένειας Πάρκινσον και της αναπνοής σημειώθηκε ήδη από το 1817, στο έργο του Δρ. Τζέιμς Πάρκινσον. Αυτό μας παρακίνησε να εξετάσουμε τη δυνατότητα ανίχνευσης της νόσου από την αναπνοή κάποιου χωρίς να κοιτάμε τις κινήσεις του…

Ορισμένες ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα αναπνευστικά συμπτώματα εκδηλώνονται χρόνια πριν από τα κινητικά συμπτώματα, πράγμα που σημαίνει ότι η μελέτη των χαρακτηριστικών της αναπνοής θα μπορούσε να είναι πολλά υποσχόμενη στην αξιολόγηση του κινδύνου πριν από τη διάγνωση του Πάρκινσον».

Η ανάπτυξη ενός μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης που δοκιμάστηκε σε πάνω από 7.500 άτομα χρησιμοποιεί μια συσκευή που μοιάζει με ρούτερ για ασύρματο ίντερνετ, το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί στο υπνοδωμάτιο μας και παρατηρώντας την αναπνοή μας κατά την διάρκεια του ύπνου, να δώσει μεγάλης ακρίβειας αποτελέσματα ως προς την πιθανότητα διάγνωσης με Parkinson.

Η συσκευή αυτή αντί να παρέχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, εκπέμπει ραδιοφωνικά σήματα, αναλύει τις αντανακλάσεις τους από το περιβάλλον και εξάγει τα μοτίβα αναπνοής του ατόμου χωρίς καμία σωματική επαφή. Το Parkinson είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευρολογική νόσος στον κόσμο, μετά τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Διαβάζοντας: Yuzhe, Y. et al (2022) Artificial intelligence-enabled detection and assessment of Parkinson’s disease using nocturnal breathing signals, Nature Medicine, 28:2207–2215.

#breathworktraining #breathe #awareness #parkinsons

Η επίγνωση της αναπνοής είναι σημαντική σε τόσα επίπεδα. Για όσους/ες ενδιαφέρονται να την διερευνήσουν, οι εγγραφές για την Εκπαίδευση Breathwork που ξεκινά τον Απρίλιο έχουν ανοίξει

Share this post