“Η σύγκριση είναι ο θάνατος της χαράς”

Η ανιψιά μου, που είναι 10, μόλις είχε δει μια φωτογραφία της μαμάς μου στα 20 της και από μία κατάσταση ενθουσιασμού και άφατου θαυμασμού για την ομορφιά της γιαγιάς, έπεσε σε μία κατάσταση σοκ.

Από την κουζίνα ακουγόταν: “Μα, είναι απίστευτο!”.

Από το μπάνιο ακουγόταν: “Δεν μπορώ να το χωνέψω!”.

Από τον διάδρομο στο δωμάτιο της και πίσω μουρμούριζε κάτι σχετικό και ακατάληπτο. Όταν πια τα ποδαράκια της έφτασαν στο σαλόνι, με κοίταξε με ειλικρινή απορία και μοιράστηκε αυτό που τελικά την βασάνιζε τόσο: “Εγώ θα γίνω ποτέ τόσο όμορφη;”.

Την κοίταξα στα μάτια, ζύγισα μέσα μου αν ήταν η ώρα να το εκστομίσω, πήρα μια βαθιά αναπνοή και της είπα:

“Η σύγκριση είναι ο θάνατος της χαράς”.

Την είδα να αφήνεται στην μοκέτα, σαν αυτό που την βρήκε να της έπεσε βαρύ και να μην μπορούσε να το καλοκρατήσει όρθια, και συνέχιζα να την βλέπω σιωπηλά να το λαμβάνει, να αναπνέει και να το επεξεργάζεται με όλο της το είναι.

Μετά από λίγο, πήρε μία από αυτές τις αναπνοές που δείχνουν ότι αυτό που άκουσε “έκατσε”, βρήκε τη θέση του μέσα της και μου είπε με μία απαλή κατάφαση:

“Καλά τα λες”.

Η επόμενη αναπνοή μας βρήκε να παίζουμε βόλεϋ μέσα στο σπίτι, με την αδερφή μου να φωνάζει:

“Δεν παίζουμε βόλεϋ, μέσα στο σπίτι!”

#breathworktraining #joy #justbreathe #beauty

Για όλες αυτές τις αλήθειες που δεν είχαμε την τύχη να ακούσουμε σε μικρή ηλικία και να επεξεργαστούμε (με τόση χάρη) χρησιμοποιώντας την αναπνοή μας, οι εγγραφές για την ερχόμενη εκπαίδευση Breathwork έχουν ξεκινήσει

Φωτό: Βούλα Ζουγανελη

 

 

 

Share this post