Ο φόβος είναι ότι πιο βαρετό.

Ο φόβος μου ήταν πάντα βαρετός.

Κάποια στιγμή απλά κατάλαβα ότι ο φόβος μου δεν είχε καμία ποικιλία, κανένα βάθος, καμία ουσία. Δεν άλλαζε ποτέ, δεν με εξέπλητε ποτέ, δεν είχε κανένα ενδιαφέρον. Ο φόβος μου ήταν ένα τραγούδι που είχε μόνο έναν στίχο – για την ακρίβεια μια λέξη: Σταμάτα! Στο repeat.

Ακούγοντας τον φόβο, το τέλος της ιστορίας ήταν πάντα ίδιο: Καθόμουν στ’ αυγά μου.

Και, ναι, ο φόβος είναι ένα αρχέγονο ένστικτο, και είναι εγκαταστημένο στον σκληρό για την δική μας προστασία, δεν θα μπορούσαμε να εξελιχθούμε αν δεν υπήρχε κλπ.

Συμφωνώ. Απλά λέω ότι ενώ μπορεί να είναι η πιο δυνατή φωνή μέσα μας, δεν είναι πάντα η πιο ενδιαφέρουσα ή πιο έξυπνη.

Έχω παρατηρήσει ότι ο φόβος μοιράζεται την ίδια μήτρα με την δημιουργικότητα. Και όταν η φωνή του υπερισχύει, η φωνή της συρρικνώνεται. Από τη φύση τους, αυτές οι δύο δυνάμεις είναι δυσανάλογες. Όσο ο φόβος μεγαλώνει τόσο η δημιουργικότητα μικραίνει, αλλά και αντίθετες, όσο ο φόβος συρρικνώνει τόσο η δημιουργικότητα εκτείνει.

Μια ζωή που κινείται από την δημιουργικότητα είναι μια ζωή που κινείται από την περιέργεια αντί από τον φόβο. Περιέργεια για αυτό που υπάρχει μέσα μας, στον διπλανό μας, στον κόσμο. Μία ζωή δημιουργική είναι μια ζωή πλούσια, ευτυχέστερη, είναι μια ζωή που φέρνει διαρκώς στην επιφάνεια τα μικρά διαμάντια που κρύβονται παντού. Είναι γεμάτη εκπλήξεις.

Θέλω να πω, εντέλει, ότι η περιέργεια δεν σκότωσε τη γάτα. Της έδωσε 9 παραπάνω ζωές, γεμάτες περιπέτειες και ανακαλύψεις.

#breathwork #breathworktraining #fearvscuriosity

Αν θέλεις να μετακινηθείς από τον φόβο στην περιέργεια,

~ έλα να αναπνεύσουμε παρέα σε μια ατομική συνεδρία

~ κλείσε τη θέση σου σε μία από τις ανοιχτές συναντήσεις που ξεκινούν τον φθινόπωρο. Τι από τώρα; Ναι, οι θέσεις είναι περιορισμένες….

~ βούτα στα βαθιά, συμμετέχοντας σε μία από τις ερχόμενες εκπαιδεύσεις Breathwork σε Χανιά, Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Share this post