Ποιος παράγοντας επηρεάζει την δική σου αναπνοή αυτή την στιγμή;

Υπάρχουν 3 βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο που αναπνέουμε και που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν θέλουμε να αναπτύξουμε μια καλή σχέση με την αναπνοή μας.

1) Φυσιολογικά, η αναπνοή συμβαίνει αυτόματα με βάση τις μεταβολικές απαιτήσεις του σώματος, δηλαδή τη συσσώρευση ορισμένων ουσιών και τη διάσπαση άλλων. Σε κυτταρικό επίπεδο, η αναπνοή συμβάλει στην ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα που έχει συσσωρευτεί στο αίμα. Για παράδειγμα, όταν τρέχουμε σε πλήρη κλίση, το σώμα μας χρειάζεται γρήγορα να αντλήσει περισσότερο οξυγόνο σε όλο το σώμα μας και άρα ο ρυθμός και ο όγκος της αναπνοής μας αλλάζει.

2) Η αναπνοή επηρεάζεται επίσης από την ψυχολογική μας κατάσταση: τις αντιλήψεις και τα συναισθήματά μας. Ο ρυθμός, το βάθος και η ποιότητα της αναπνοής διαμορφώνεται διαφορετικά όταν σκεφτόμαστε κάτι στο παρελθόν που μας αναστάτωσε ή προσδοκούμε κάτι συναρπαστικό στο μέλλον ή βιώνουμε μια δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή.

3) Η αναπνοή είναι μια συμπεριφορά που μαθαίνουμε, μια συνήθεια που επαναλαμβάνουμε. Για παράδειγμα, ένα μωρό μαθαίνει να αναπνέει νιώθωντας τον αναπνευστικό μηχανισμό της μητέρας του όταν το ακουμπά στο σώμα της. Αν λοιπόν η μητέρα του διανύει μια μεγάλη περίοδο έντονου φόβου ή λύπης, συναισθήματα που επιδρούν στον αναπνευστικό της μηχανισμό, το μωρό όταν βρίσκεται πάνω στο σώμα της θα τείνει να υιοθετεί το ίδιο αναπνευστικό μοτίβο.

Ποιος παράγοντας επηρεάζει περισσότερο την δική σου αναπνοή αυτήν την στιγμή;

#breathawareness #breathworkgreece

Share this post