Βρίσκοντας την φωνή μου.

Μα, γιατί δεν μίλησες όταν συνέβη;

Αυτή είναι η ερώτηση που λαμβάνει κάθε άνθρωπος που εξιστορείται μια τραυματική εμπειρία του σε κάποιον άλλο, μετά από καιρό. Το έχουμε δει επίσης πολύ συχνά και στην δημόσια σφαίρα, όπου οι εμπειρίες θύματων κακοποίησης έρχονται στην επιφάνεια μετά από χρόνια, και όλ@ αναφωνούν: Μα, καλά τώρα το θυμήθηκε;

Όχι, δεν το θυμήθηκε τώρα. Δεν το είχε ξεχάσει ποτέ.

Η επιστημονική εξήγηση στο γιατί κάποια άτομα δεν μιλάνε την στιγμή που συμβαίνει το τραύμα είναι η εξής: Έρευνες με μαγνητικές τομογραφίες δείχνουν ότι κατά την διάρκεια ενός τραυματικού γεγονότος, οι περιοχές του εγκεφάλου που εμφανίζουν την μεγαλύτερη δραστηριότητα είναι αυτές που ΔΕΝ σχετίζονται με την γλώσσα. Αντιθέτως, το πρόσθιο μέρος του εγκεφάλου, ο νεοφλοιός, που σχετίζεται με τον Λόγο και την δυνατότητα επεξεργασίας και αφήγησης των γεγονότων, κυριολεκτικά παραμένει ανενεργό, βουβό.

Η ανθρώπινη εξήγηση έγκειται στο ότι το άτομο που υφίσταται ένα τραυματικό γεγονός χρειάζεται συνήθως πολύ χρόνο και έντονη εσωτερική μάχη με την σύγχυση, τον φόβο, την ντροπή και την οργή, για να βρει την φωνή του, να μπορέσει να βγει από αυτόν τον βουβό τόπο της μοναξιάς και να αρχίσει να θεραπεύεται.

Για αυτόν τον λόγο και οι σωματικές προσεγγίσεις, όπως το Breathwork, είναι συχνά μια προσβάσιμη επιλογή θεραπείας. Ο Van der Kolk, μάλιστα, ορμώμενος από αυτήν ακριβώς την συγκεκριμένη λειτουργία του εγκεφάλου, πιστεύει ότι η ανάλυση (talk therapy) στην θεραπεία του τραύματος δεν είναι ο μόνος τρόπος και προτείνει, μεταξύ άλλων τη χρήση της αναπνοής για την ρύθμιση του νευρικού συστήματος και την συναισθηματική υποστηρίξη του ατόμου.

#breathwork #breathworktraining #traumahealing #τραύμα #ψυχοθεραπεία

Αν έχεις ανάγκη έναν τρόπο να βρεις την φωνή σου για αυτό που σου συνέβη,

~ έλα να αναπνεύσουμε παρέα σε μια ατομική συνεδρία

~ κλείσε τη θέση σου σε μία από τις ανοιχτές συναντήσεις που ξεκινούν τον φθινόπωρο. Τι από τώρα; Ναι, οι θέσεις είναι περιορισμένες….

~ βούτα στα βαθιά, συμμετέχοντας σε μία από τις ερχόμενες εκπαιδεύσεις Breathwork σε Χανιά, Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Share this post