Μερικές φορές πρέπει η καρδιά να σπάσει για να ανοίξει

Μετά από πολύ καιρό, μέσα σ’ αυτό το δωμάτιο γεμάτο από εργαλεία, του είπα πόσο μου έλειψε. Οι λέξεις έμοιαζαν να εξατμίζονται στον κενό χώρο.

Δεν ήξερε τι να τις κάνει. Πάντα λαχταρούσα μια στενή σχέση με τον πατέρα μου, αλλά ούτε εκείνος ούτε εγώ ξέραμε πώς να την δημιουργήσουμε.

Αυτή τη φορά, όμως, συνεχίσαμε να μιλάμε. Του είπα ότι τον αγαπούσα και ότι ήταν καλός πατέρας. Μοιράστηκα τις αναμνήσεις που είχα από πράγματα που έκανε για μένα όταν ήμουν μικρός.

Τον ένιωθα να ακούει αυτά που έλεγα, παρόλο που οι ενέργειές του—σηκώνοντας τους ώμους του, αλλάζοντας θέμα— έδειχναν ότι δεν άκουγε.

Χρειάστηκαν πολλές εβδομάδες συζήτησης και ανταλλαγής αναμνήσεων.

Σε ένα από τα γεύματά μας, με κοίταξε κατευθείαν στα μάτια λέγοντας: «Δεν πίστεψα ποτέ ότι μ’ αγαπούσες». Μετά βίας μπορούσα να αναπνεύσω.

Ο πόνος που κρατούσαμε και οι δύο ήταν τόσο μεγάλος. Εκείνη τη στιγμή κάτι έσπασε μέσα μας. Ήταν οι καρδιές μας.

Μερικές φορές, η καρδιά πρέπει να σπάσει για να ανοίξει. Σιγά σιγά, δειλά δειλά αρχίσαμε να εκφράζουμε την αγάπη μας ο ένας για τον άλλον…

Για πρώτη φορά μπόρεσα να αφήσω τον εαυτό μου να λάβει, να δεχτεί την αγάπη και τη φροντίδα των γονιών μου – όχι με τον τρόπο που το περίμενα κάποτε, αλλά με τον τρόπο που μπορούσαν να το δώσουν.

Κάτι άνοιξε μέσα μου. Δεν είχε σημασία πώς μπορούσαν ή δεν μπορούσαν να με αγαπήσουν. Αυτό που είχε σημασία ήταν πώς εγώ μπορούσα πλέον να δεχτώ αυτό που μου έδιναν.

Οι γονείς μου παράμεναν ίδιοι. Η διαφορά ήταν μέσα μου. Ένιωθα ότι τους ξαναερωτεύομαι. Ένιωθα μάλλον όπως τότε, όταν ήμουν μωρό, πριν συμβεί η πρώτη ρήξη στον δεσμό μας».

Διαβάζοντας: Wolynn, Μ. (2016) It didn’t start with you. How inherited family trauma shapes who we are and how to end the cycle. Viking. #breathworktraining #breathwork #breathe #generationaltrauma #PaulJones #StathiaZouganeli

Αν επιθυμείτε να διερευνήσετε τη σχέση με τους πιο σημαντικούς δασκάλους σας, χρησιμοποιώντας τον πιο δυνατό και φυσικό τρόπο, οι εγγραφές για την ερχόμενη εκπαίδευση Breathwork έχουν ανοίξει

Δηλώστε συμμετοχή στις ανοιχτές συναντήσεις που πραγματοποιούνται τις Κυριακές και πάρτε μια γεύση… ή επικοινωνήστε για μια ατομική συνεδρία.

Share this post