Blog

Πότε ήταν η τελευταία φορά που…

Το 1962, στην κωμική σειρά Candid Camera, οι παραγωγοί είχαν την ιδέα να τεστάρουν το κοινωνικό πείραμα του Αsch σχετικά με την δύναμη της κοινωνικής προσαρμογής. Σ’ ένα ασανσέρ επιβιβάστηκε ένας άνθρωπος κάνοντας το κανονικό: στάθηκε κοιτάζοντας την πόρτα. Τον ακολούθησαν τρεις ηθοποιοί της σειράς, οι οποίοι μπαίνοντας μέσα, στάθηκαν μπροστά του, αλλά με την πλάτη τους προς στην πόρτα. Κρυμμένες κάμερες αποτύπωναν το άγχος του ανθρώπου που χρειαζόταν να κοιτάει τους άλλους τρεις κατάματα. Να γυρίσει ή να μην γυρίσει; Ιδού το ερώτημα.

Όταν μετά από μια στάση σε όροφο, ένας τέταρτος ηθοποιός μπαίνει στο ασανσέρ, στεκόμενος κι αυτός με την πλάτη του προς την πόρτα, ο φόβος ότι πάνε κόντρα στο “κανονικό” είναι πλέον δυσβάσταχτος και όλοι οι ανυποψίαστοι άνθρωποι αρχίζουν να στρέφουν διστακτικά την πλάτη τους προς την πόρτα.

Σ’ ένα επεισόδιο των Simpsons, o Bart παραπονιόταν ότι δεν υπάρχει χώρος στο κεφάλι του για νέες σκέψεις. Και αν το σκεφτούμε, ίσως να ισχύει και για εμάς. Από την πρώτη μας ανάσα μέχρι και την τελευταία, η ανάγκη μας να προσαρμοστούμε, να ταιριάξουμε, να ανήκουμε είναι τόσο μεγάλη που όλα όσα ακούμε από την οικογένεια, την κοινωνία, τα social media κλπ τείνουμε να τα υιοθετούμε, χωρίς να αφήνουμε ελεύθερο χώρο στο μυαλό μας για κάποια άλλη σκέψη, ιδέα ή προσέγγιση.

Αν και πολλές φορές θέλουμε να κάνουμε κάτι άλλο, όπως οι ανυποψίαστοι άνθρωποι στο ασανσέρ, ο φόβος του να υποστηρίξουμε κάτι διαφορετικό είναι τόσο μεγάλος, που προτιμούμε να αγνοήσουμε την εσωτερική μας φωνή και να γυρίσουμε και εμείς την πλάτη μας προς την πόρτα.

Στα κοινωνικά πειράματα του Asch, τα συμπεράσματα ήταν ξεκάθαρα. Η φυσική μας τάση είναι η προσαρμογή. Οι άνθρωποι όχι μόνο τείνουν να συμμορφώνονται στην πλειονότητα, αλλά φτάνουν μέχρι το σημείο να απορρίπτουν συνειδητά δεδομένα και αποδείξεις για χάρη της προσαρμογής.

Η προσαρμογή στην κοινωνία εξασφαλίζει το ανήκειν, και το ανήκειν αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης. Τα αρχέγονα ένστικτα πάντα θα κυριαρχούν, μέχρι κάποιος να σπάσει το μοτίβο και να δώσει μια άλλη κατεύθυνση. Υπάρχουν άνθρωποι που το έχουν καταφέρει και άρα είναι εφικτό.

Στην εκπαίδευση Breathwork υπάρχει μια μέρα που ρωτάμε τους συμμετέχοντες: Ποια ήταν η τελευταία φορά που είχαν μια καινούργια σκέψη. Όχι μια σκέψη, συμπεριφορά, προσέγγιση αναμάσιμα κάποιας που τους δοθηκε, που άκουσαν ή που διάβασαν, αλλά τι ποσοστό των σκέψεων, λέξεων και πράξεων είναι τελείως δικές τους, ερχόμενες μόνο από την δική τους εσωτερική γνώση, κατανόηση, φώτιση, διαίσθηση κλπ.

Το “κανονικό” είναι υπερεκτιμημένο και στην ουσία ορίζει την επίσημη εκδοχή της προσαρμογής. Δεν θα μπορέσει ποτέ να υπάρξει πραγματική ελευθερία όσο βάζουμε τον φόβο της συμμόρφωσης πάνω από την σοφία της προσωπικής μας γνώσης και της εσωτερικής μας πυξίδας.

Αυτός ο φόβος είναι μια βαθιά σωματική ανάμνηση, στην οποία πρόσβαση δεν μπορούμε να έχουμε μόνο με την λογική.

Αντί να συμμορφωθούμε με τον κόσμο, μπορούμε να μεταμορφωθούμε ανανεώνοντας το περιεχόμενο του μυαλού μας και επιλέγοντας να πάμε πέρα από την σωματική ανάμνηση του φόβου.

Πως; Σίγουρα υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Εμείς ξέρουμε έναν, την χρήση της αναπνοής.

#breathwork #breathwork training #authenticity #εκπαίδευση breathwork #αυθεντικότητα #συμμόρφωση #ελευθερία #προσαρμογή #σωματική ανάμνηση #rebirthing

Υπάρχει ένας τόπος πέρα από αυτόν που βρίσκονται οι πολλοί, αν θα σε ενδιέφερε να τον διερευνήσεις

~ επικοινώνησε μαζί μας για μία ατομική συνεδρία Breathwork

~ έλα σε μία από τις ερχόμενες ανοιχτές συναντήσεις Breathwork

~ βούτα στα βαθιά, δηλώνοντας συμμετοχή στην εκπαίδευση Breathwork – Επίπεδο Ι που ξεκινά στην Αθήνα τον Απρίλιο και είναι ανοιχτή σε όλους.

Ούτε φίλοι. Ούτε εχθροί. Απλά ξένοι με κοινές αναμνήσεις.

Κάποιες φορές οι σχέσεις χρειάζεται να διακοπούν μαχαίρι. Μπορεί να δώσουμε εξηγήσεις, μπορεί και όχι. Μπορεί ο άλλος να συμφωνεί μ’ αυτήν μας την επιλογή, και μπορεί να μας κατηγορεί, να μας απαξιώνει. Μπορεί κανένας να μην καταλαβαίνει αυτήν μας την απόφαση. Και μπορεί να μην νιώθουμε καμία απολύτως ανάγκη να την εξηγήσουμε.

Για μας ήταν απλά ή πιο διαυγής και ωφέλιμη απόφαση για αυτήν την σχέση.

Δεν έχουμε κάνει κάτι κακό. Ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν να γίνει.

#Breathwork #ατομικέςσυνεδρίες #Breathwork training #Breathwork private sessions #εκπαίδευση Breathwork

Αν επιθυμείς να φτάσεις σε μια βεβαιότητα ως προς τις αποφάσεις σου, χρησιμοποιώντας τον πιο φυσικό και ειλικρινή τρόπο

~ δήλωσε συμμετοχή στην ερχόμενη εκπαίδευση Breathwork που ξεκινά τον Απρίλη.

~ κλείσε μια ατομική συνεδρία Breathwork

~ έλα στην ερχόμενη ανοιχτή συνάντηση Breathwork

Όταν αγαπάς τον εαυτό σου αρκετά…

Όταν αγαπάς τον εαυτό σου αρκετά

όταν δηλαδή καταλαβαίνεις τις ανάγκες σου αρκετά

και πιστεύεις ότι οι ανάγκες σου έχουν σημασία

και ότι εσύ αξίζεις να τις έχεις καλυμμένες

τότε φυσικά και οργανικά

δεν βρίσκεις ελκυστικούς τους ανθρώπους

που δεν μπορούν να τις καλύψουν.

Μέσα από την χρήση της αναπνοής, σου δείχνουμε τον πιο φυσικό, δυνατό και αποτελεσματικό τρόπο για να αρχίσεις να αναγνωρίζεις και να βιώνεις τις ανάγκες σου σε νοητικό, συναισθηματικό και σωματικό επίπεδο.

Αν επιθυμείς να μάθεις τον τρόπο:

~ κλείσε μια ατομική συνεδρία Breathwork

~ έλα σε μία από τις ερχόμενες Ανοιχτές Συναντήσεις Breathwork

~ βούτα στα βαθιά, συμμετέχοντας στην εκπαίδευση Breahtwork που ξεκινά στην Αθήνα, τον Απρίλιο.

#breathwork #breathworktraining #breathworksessions #breathworkathens #breathworkgreece #iamworthy

Ένας καινούργιος Εαυτός

Ο αγαπημένος Β. μου έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:

“Όταν ανέπνεα ένιωσα κάτι καινούριο. Ήταν σαν είχε ανοίξει ένα «κουκούλι» ή ένας
κορμός δέντρου και μέσα από αυτό είχα βγει εγώ. ΑΛΛΑ, αυτός ο Εγώ δεν είχε καμία
σχέση με την αίσθηση που έχω ως εαυτό μέχρι σήμερα. Ήταν ένας εντελώς νέος εαυτός,
μια εντελώς νέα αίσθηση την οποία δεν μπορούσα να βιώσω, ούτε να περιγράψω γιατί
απλά δεν έχω νιώσει ή δει ποτέ κάτι παρόμοιο.”

#breathwork #transformation #newme

Αν επιθυμείς να βιώσεις τον Εαυτό σου, έτσι όπως είναι πέρα από όλες τις πεποιθήσεις, τους προγραμματισμούς και τα τραύματα,

~ έλα να αναπνεύσουμε παρέα σε μια ατομική συνεδρία

~ κλείσε τη θέση σε μία από τις ανοιχτές συναντήσεις που ξεκινούν τον φθινόπωρο. Τι από τώρα; Ναι, οι θέσεις είναι περιορισμένες….

~ βούτα στα βαθιά, συμμετέχοντας σε μία από τις ερχόμενες εκπαιδεύσεις Breathwork σε Χανιά, Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Το πένθος είναι η δουλειά που χρειάζεται να κάνει ο καινούργιος μου εαυτός.

Μετά τον θάνατο του συντρόφου μου, ένιωθα ότι ο κόσμος με πίεζε να στρέψω την προσοχή μου από το πένθος στην ζωή – αλλά μου ήταν αδύνατο. Όταν έχασε ο σύντροφος μου τη ζωή του, έχασα και εγώ την δική μου. Ο άνθρωπος που ήμουν μέχρι τότε, δεν υπήρχε πια. Ένας άλλος – άγνωστος – έπαιρνε την θέση του. Αυτός ο καινούργιος εαυτός γεννιόταν μέσα από το πένθος και αυτή ήταν η δουλειά που χρειαζόταν να κάνει.

Η εμπειρία απώλειας κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική, όλες όμως έχουν έναν κοινό παρανομαστή: την διαδικασία επαναπροσδιορισμού. Με άλλα λόγια την εύρεση, αποδοχή και ευχαρίστηση με ένα καινούργιο εαυτό που προκύπτει μετά από ένα γεγονός που αλλάζει τα πάντα.

Η Κ. ξέκινησε το Breathwork γιατί όπως είπε “ήθελα να συμπεριλάβω λίγο και το σώμα μου σε αυτήν την διαδικασία. Να το βοηθήσω να αλαφρύνει λίγο”. Και είναι πια εμφανές ότι η επιλογή της ήταν το κομματάκι που έλειπε από το παζλ…

#breathwork #breathworktraining #grief

Αν επιθυμείς να συμπεριλάβεις το σώμα σου σε οποιαδήποτε διαδικασία βρίσκεσαι, ώστε να το αλαφρύνεις λίγο ή και πολύ,

~ έλα να αναπνεύσουμε παρέα σε μια ατομική συνεδρία

~ κλείσε τη θέση σου σε μία από τις ανοιχτές συναντήσεις που ξεκινούν τον φθινόπωρο. Τι από τώρα; Ναι, οι θέσεις είναι περιορισμένες….

~ βούτα στα βαθιά, συμμετέχοντας σε μία από τις ερχόμενες εκπαιδεύσεις Breathwork σε Χανιά, Θεσσαλονίκη και Αθήνα