Blog

Εσύ που περνάς τον περισσότερο χρόνο ; Στο μυαλό ή στο σώμα;

“Mπες στο σώμα!” “Μα, τι εννοείς; Που αλλού θα μπορούσα να είμαι;”

Στο σύμπαν των σωματικών τεχνικών, η έκφραση “μπες στο σώμα” είναι η επωδός των θεραπευτών και η μεγαλύτερη πρόκληση των συμμετεχόντων. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Δεν είμαστε ούτως ή άλλως μέσα στο σώμα μας δηλαδή; Και αν δεν είμαστε στο σώμα, που είμαστε; Ο πιο κοινός τόπος είναι το μυαλό. Είμαστε στις σκέψεις μας χαμένοι, στις υποχρεώσεις, στο μέλλον. Όταν αυτό συμβαίνει, δεν είμαστε στο παρόν.

Η αναπνοή μας αλλάζει, γίνεται συνήθως πιο ρηχή, πιο γρήγορη, πιο κοφτή. Όταν τείνουμε να περνάμε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μας στο μυαλό, σιγά σιγά η σύνδεσή μας με το σώμα χάνεται, αποκοβόμαστε ολοένα και περισσότερο από τα συναισθήματα και τις αισθήσεις μας.

Από αυτά που μας ζορίζουν, αλλά και από αυτά που συνδέονται με την χαρά, το άνοιγμα, την ολοκληρωτική απόλαυση.

Αν επιθυμείς να βρεις τον πιο φυσικό και απαλό τρόπο για να “μπεις” στο σώμα σου: ~ ρώτησέ μας για μια ατομική συνεδρία #breathwork #bodymindconnection #thepowerofbreath

φωτό: @solvesundsbostudio

“Όσο και να προσπαθώ, δεν τα καταφέρνω.”

Αν το να αφήνουμε (letting go) ανθρώπους, πράγματα και καταστάσεις είναι τόσο σημαντικό γιατί δεν το κάνουμε; Είναι πραγματικά τόσο δύσκολο ή μήπως δεν έχουμε βρει ακόμα τον τρόπο;

“Απλώς προχώρα!”

Άλλο όμως να το λέμε και άλλο να το κάνουμε. Συχνά, η ανάμνηση μιας κατάστασης εξακολουθεί να μας χτυπά μέχρι το μεδούλι, ανεξάρτητα από τις προθέσεις μας. Κάτι που έχω παρατηρήσει είναι ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τη διαδικασία του αφήματος σαν κάτι ακόμα που πρέπει να κάνουν.

Η εμπειρία μου όμως μου λέει ότι στην προκειμένη περίπτωση χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση.

Ας φανταστούμε ότι κρατάμε μια πέτρα με το ένα χέρι. Το κράτημα απαιτεί προσπάθεια, που κρατά τους μύες του χεριού μας σφιχτούς. Για να αφήσουμε την πέτρα, χαλαρώνουμε τους μύες μας και απελευθερώνουμε τη λαβή μας. Σταματάμε να την κρατάμε, χαλαρώνουμε τους μύες μας και το “άφημα” συμβαίνει. Κάπως παρόμοια λειτουργεί και το μυαλό.

Εδώ, η λαβή που πρέπει να απελευθερώσουμε είναι διανοητική – και το άφημα δεν περιλαμβάνει ένα απτό αντικείμενο αλλά ένα άυλο: μια πεποίθηση, μια προσδοκία, μια κρίση. Αντίστοιχα, λοιπόν, θα χρειαστεί να αφήσουμε το μυαλό μας να χαλαρώσει.

Πως γίνεται αυτό; Η αναπνοή είναι ένας περίφημος τρόπος.

Αναπνέοντας συνειδητά και συνδεδεμένα μπαίνουμε σε μια ελαφρώς διαφορετική κατάσταση συνειδητότητας, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί εκείνες τις εσωτερικές συνθήκες που επιτρέπουν το άφημα. Σε αντίθεση με όλες τις ενεργές θεραπευτικές πρακτικές, η αναπνοή έχει την ακατανίκητη μαγεία της εκπνοής: αυτόν τον εγγενή μηχανισμό που προάγει το άφημα, την χαλάρωση και την ανακούφιση με τον πιο φυσικό τρόπο. Είναι βίωμα δικό μας και το βλέπουμε να συμβαίνει συνέχεια στις ανοιχτές μας συναντήσεις, στα σεμινάρια και στις ατομικές συνεδρίες.

#breathworktraining #breathwork #breathe #BreathingTogether #lettinggo #forgiveness #exhale

Αν επιθυμείτε απλά να αφήσετε ό,τι έχετε μέσα μας που σας βαραίνει, χρησιμοποιώντας τον πιο δυνατό και φυσικό τρόπο, οι εγγραφές για την ερχόμενη εκπαίδευση Breathwork έχουν ανοίξει

Δηλώστε συμμετοχή στις ανοιχτές συναντήσεις που πραγματοποιούνται τις Κυριακές και πάρτε μια γεύση… ή επικοινωνήστε για μια ατομική συνεδρία.

“Κάτι με φώτισε, και αυτήν την φορά δεν τον πίστεψα.”

Και τί μου είπε ο @#@$; Όχι, πες μου, τί μου είπε; Την άκουγα να μιλάει και έβλεπα τον θυμό να ανεβαίνει από τον πυρήνα της, πηγαίος και γενναίος, έτοιμος να την υπερασπιστεί.

Η αναπνοή της ήταν κοφτή και το σώμα της έτρεμε ολόκληρο. Αν φύγεις, μου φώναξε, θα κάνεις το μεγαλύτερο λάθος της ζωής σου! Τί άτομο το λέει αυτό, μου λες; Και τι άτομο το πιστεύει… Σκέφτηκα.

Μετά από όσα έχουν γίνει! Κάτι με φώτισε, και τα πόδια μου πέρασαν την πόρτα και έφυγα. Πού την βρήκα την δύναμη, δεν ξέρω. Κάτι με φώτισε, και αυτήν την φορά δεν τον πίστεψα. Τι άτομο λέει κάτι τετοιο; Πες μου! Και ξέσπασε σε αναφιλητά. Ανέπνεε και έκλαιγε και έτρεμε και αντιστεκόταν και πονούσε. Δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με ερμηνείες, με τα γιατί και τα πως. Αντ’ αυτών, αναπνεύσαμε.

Αναπνεύσαμε μέσα στην οδύνη, την οργή, την ενοχή και τον τρόμο. Μέσα σε ζόρικα μονοπάτια. Αναπνεύσαμε και οι δυό μας, για τις δυό μας και για όλες μας. Για αυτές που προηγήθηκαν και για αυτές που θα έρθουν μετά από εμάς.

Αναπνεύσαμε στο κουράγιο και στο θάρρος που αναδύεται μέσα μας, ακριβώς την στιγμή που νιώθουμε πιο αδύναμες από ποτέ, βρίσκοντας στο τέλος έναν τόπο τόσο φωτεινό, τόσο ελαφρύ, τόσο απαλό, που βγήκαμε και οι δύο από την συνεδρία, χωρίς να πατάμε στο έδαφος…

Σ’ ευχαριστώ Ε. για τις γενναίες αναπνοές που μας οδήγησαν χθες στην δική μας φώτιση.

#breathwork #enlightened #brave #breathworktraining

Η αναπνοή και η φώτιση πάνε μαζί. Όσοι/ες έχουν κάνει breathwork το γνωρίζουν καλά. Όσοι/ες θέλουν να το μάθουν, οι εγγραφές για την εκπαίδευση Breathwork έχουν ανοίξει

Κλείστε μια ατομική συνεδρία ή δηλώστε συμμετοχή στις ανοιχτές συναντήσεις που ξεκινάνε κάθε Κυριακή από τις 22 Γενάρη και πάρτε μια γεύση…

Breathwork και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Η άσκηση αναπνοής με πιεσμένα χείλη χρησιμοποιείται συχνά από ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια σε προγράμματα πνευμονικής αποκατάστασης και στις καθημερινές τους δραστηριότητες, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της αναπνοής και να μειωθεί η δύσπνοια κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων.

Όταν τα χείλη είναι σφιχτά κατά τη διάρκεια της αναπνοής, ασκείται αντίσταση στην εκπνευστική ροή, οδηγώντας έτσι στην δημιουργία θετικής πίεσης στους αεραγωγούς. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει την αντίσταση των αεραγωγών στην απελευθέρωση αέρα και κατά συνέπεια μειώνει τον υπολειπόμενο όγκο αέρα που εγκλωβίζεται μέσα στους πνεύμονες.

Επιπλέον, η καθυστέρηση της εκπνοής προάγει την ομοιογενή κένωση των πνευμόνων, διατηρώντας έτσι την ενδοβρογχική πίεση και ευνοώντας την ανταλλαγή αερίων. Υπάρχει επίσης αύξηση του αναπνεόμενου όγκου, χρήση περισσότερων μυών που συνδέονται με την αναπνοή και μείωση του αναπνευστικού ρυθμού.

#breathwork #ChronicObstructivePulmonaryDisease #ΧΑΠ

Διαβάζοντας: Latha, R (2015) Effectiveness of Pursed Lip-Breathing Exercise on Breathing Pattern Among Patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease in Medical Ward at Government Rajaji Hospital Madurai. A dissertation submitted to The Tamilnadu DR.M.G.R. Medical University, Chennai.

Αν επιθυμείτε να υποστηρίξετε τον εαυτό σας, με πρακτικές ασκήσεις αναπνοής, επικοινωνήστε για μια ατομική συνεδρία.